Bra för

Vitamin b6 behövs för

Ämnesomsättning

Liksom andra B-komplex vitaminer, är vitamin B6 inblandad i hur enzymer utvinner energi från mat. Koenzym form av vitamin B6 är pyridoxalfosfat 5′ och pyridoxamine 5′ fosfat. De är nödvändiga för nästan 100 olika enzymatiska reaktioner. Dessa inkluderar syntesen och nedbrytningen av aminosyror, omvandlingen av aminosyror till kolhydrater eller fett och omvandlingen av en typ av fett till en annan. Vitamin b6 är även involverad i tillverkning av de flesta protein-relaterade föreningar och spelar en roll i nästan alla processer i kroppen.

Hjärt-kärlsystemet

Vitamin B6 är viktig för tillverkningen av fett-och oljebaserade ämnen som kallas prostaglandiner som regulerar blodtryck är en del av hjärtats funktion. Vitaminet är också nödvändig för bildning av röda blodkroppar.

Immunsystemet

Det spelar en viktig roll i att upprätthålla ett friskt immunsystem genom att påverka funktioner som bildandet av celler och produktion av antikroppar.

Nervsystemet och hjärnan

Adekvat mängd vitamin B6 är avgörande för en sund utveckling och funktion av kroppens nervsystem. Det är involverade i tillverkning av flera signalsubstanser som serotonin, GABA, dopamin och noradrenalin, och spelar en viktig roll i regleringen av mentala processer och humör. Koncentrationer av vitamin B6 är upp till 25 till 50 gånger högre i hjärnan än i blodet.

Hud och hår

Det är viktigt för att bibehålla friska hår och hud.

Hormoner

Vitamin B6 spelar en roll i modulerande effekterna av hormoner, inklusive manliga och kvinnliga könshormoner.

Andra funktioner

Det är även inblandad i tillverkningen av det genetiska materialet i cellen, balansen av natrium-kalium, omvandlingen av tryptofan till niacin, absorption av vitamin B12 och produktionen av saltsyra.

Eftersom vitaminet är involverad med mer än 100 enzymatiska reaktioner, är dess funktion i kroppen olika och långtgående.

Bearbetning av kolhydrater: bearbetning av kolhydrater (socker och stärkelse) i kroppen är beroende av tillgången av vitamin B6. Detta vitamin är särskilt viktigt att underlätta nedbrytningen av glykogen (en speciell form av stärkelse) lagras i din muskelceller och i mindre utsträckning i levern. Kolhydrat bearbetning spelar en nyckelroll i fysisk prestanda, särskilt i uthållighet idrotts-evenemang.

Stödja ditt nervsystem: rollen av vitamin B6 i ditt nervsystem är mycket bred, och omfattar många aspekter av neurologisk aktivitet. En aspekt är inriktat på skapandet av en viktig grupp av messaging molekyler som kallas aminer. Ditt nervsystem är beroende av bildandet av dessa molekyler för sändande meddelanden från en nerv till nästa. Molekylerna kan därför klassificeras som “neurotransmittorer”. Aminer är en typ av en signalsubstans i nervsystemet. De är ofta gjorda av delar av protein som kallas aminosyror, och det viktigaste näringsämnet för att göra denna process hända är vitamin B6. Några av de amine-derived signalsubstanser som kräver vitamin B6 för deras produktion är serotonin, melatonin, adrenalin, noradrenalin och GABA. Nyckelroll som vitamin B6 i nervsystemet leder också till många nerv-relaterade symtom när B6 är bristfällig. Dessa symtom kan inkludera konvulsioner och kramper vid svårare brist.

Hålla hormoner i balans och avgiftning: förflyttning av svavelhaltiga molekyler runt din kropp är särskilt viktigt för hormonbalansen och eliminering av giftiga ämnen genom levern. Eftersom vitamin B6 är att ta bort svavelgrupper från andra molekyler, hjälper det kroppen att upprätthålla flexibilitet i hanteringen som innehåller sufurföreningar. Vitamin B6 spelar en liknande roll när det gäller metyl-innehållande molekyler. Termen “metyl grupp” avser en kemisk struktur som har endast en kolatom och tre väteatomer. Många viktiga kemiska händelser i kroppen görs möjligt genom överföring av metylgrupper från en plats till en annan. Till exempel kan gener i kroppen vara påslagen avstängd på detta sätt och celler kan använda processen för att skicka meddelanden fram och tillbaka. Fästa metylgrupper till giftiga ämnen är ett sätt att göra dem mindre giftigt och uppmuntra deras eliminering från kroppen. Det är också ett sätt att säkerställa att ämnen som homocystein, som kan bygga upp överdrivet i blodet och leda till risk för hjärt-kärlsjukdom, hålls inom en hälsosam.

Stödja cellulära regeneration: sin viktiga roll i bildandet av nya celler, vitamin B6 är särskilt viktigt för friska funktion av kroppens vävnader som återskapar sig själv snabbt. Din hud är exakt denna typ av vävnad, och det är en av de första att uppvisa problem vid brist på vitaminet. Många hudsjukdomar har förknippats med brist på B6, och de inkluderar eksem och seborroiskt eksem. Den kritiska rollen vitamin B6 i bildandet av röda blodkroppar innebär att brist på B6 kan också resultera i symtom på anemi, sjukdomskänsla och trötthet. När anemi är uteslutande avser B6 brist, klassificeras det brukar som hypochromic, mikrocytär anemi (skadliga).