Brist

Brist på vitamin b6

Vitamin B6-brist är oftast ett resultat av detta vitamin absorberas i kroppen genom sjukdom, narkotika eller en ovanligt snabb ämnesomsättning. Detta vitamin föreligger som pyridoxin, pyridoxal och pyridoxamin i människokroppen. Dessa är de tre naturliga former, som omvandlas av den mänskliga kroppen för att bli biologiskt aktiva. Det finns även i livsmedel av växter och djur och är en kofaktor i metabolismen av vissa aminosyror, lipider och kolhydrater. Samt är av avgörande betydelse för nukleinsyra biosyntes.

Brist på detta vitamin är sällsynt eftersom det är finns i så många vanliga livsmedel. Livsmedel som har höga halter inkluderar vete, jäst, sojabönor, solrosfrön och valnötter. När maten är tilllagas, försvinner en dock del av vitaminerna. Att råda bot på brist av detta vitamin, bör omfatta en ökad konsumtion av dessa livsmedel eller kosttillskott i form av tabletter eller kapslar. Den bästa behandlingen för en eventuell brist emellertid, är att behandla orsaken till bristen.

Människor som är deprimerade upplever ofta en brist, eftersom detta vitamin starkt reglerar humörsvängningar. Vitaminerna B1-B5 påverkar även de humör och mental hälsa. De som upplever depression eller liknande bör leta efter vitamintillskott som innehåller dessa. Dessutom är en knapphet på vitamin B6 vanligtvis närvarande hos kvinnor som tar preventivmedel eller östrogen. Det tas ofta för premenstruellt syndrom (PMS), men bara små doser bör konsumeras för detta.

Läkemedel såsom penicillin, isoniazid och hydralazin interagerar med pyridoxalfosfat i kroppen, vilket orsakar ett underskott. En polyneuropati eller neurologiska problem som uppstår när flera perifera nerver i kroppen stopp fungerar samtidigt, kan hända efter höga doser som tas under lång tid. Andra symptom på vitamin B6brist inkluderar anemi, kramper, svaghet, sömnlöshet, aggressivitet och mental förvirring. Sällan, är förlusten av vitamin B6 ett problem hos barn eller spädbarn som har extremt snabb ämnesomsättning, och de vanligaste tecknen på brist hos små barn är anfall. Även om inget enskilt test kan mäta nivåer av vitaminet, är mätning av pyridoxalfosfat det enklaste sättet att testa detta vitamin i kroppen.

Med extra pyridoxin kan man oftast korrigera en avsaknad. Mer pyridoxin bör iakttas hos patienter som upplever detta vitaminbrist på grund av snabb ämnesomsättning. Att etablera lämpliga nivåer i kroppen är en långsam process, och vissa patienter når aldrig upp till rekommenderade nivåer.

Ta kontakt med läkare ifall du inte anser att kosttillskott hjälpt dig tillräckligt.